Ostrzeżenie
  • JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 838.

O pączkach i biznesie z dziurką

                   

O pączkach i biznesie

Zastanawialiście się może, kto i kiedy wymyślił pączka z dziurką i jak ten pączek zdobywał fanów? Nie?
A warto, bo to ciastko niezwyczajne. Ma wyjątkową historią własną. Towarzyszy jej historia ludzi
zaangażowanych w jego wytwarzanie, ulepszanie, zakorzenianie w Ameryce i na światowych rynkach.

Donuts, czyli przyjemność i biznes

W historii pączka z dziurką i rozrastania się jego wpływów (tak, to nie żart, małe ciastko z dziurką może mieć wpływ społeczny!) kumuluje się europejska i amerykańska pomysłowość na przyjemność i biznes.

Pączek z dziurką niejednokrotnie był też używany jako „społeczny klajster” – do budowania przychylności i solidarności: podczas wieców politycznych, akcji wyborczych czy charytatywnych. Był wykorzystywany do zażegnywania sąsiedzkich czy lokalnych kryzysów. Ba! nawet podnosił morale amerykańskich żołnierzy na europejskich frontach podczas I i II wojny światowej.

Z kolei jego promocja i sprzedaż w szalonych latach 20. i 30., złotych latach dla donuts, stanowiły majstersztyk amerykańskiego marketingu. Na przykładach ich ówczesnej reklamy i technik sprzedaży oraz budowania reputacji ich sprzedawców (od lat 20.także sprzedawców maszyn do ich produkcji) można by wesprzeć niejeden dzisiejszy biznes.

Nic dziwnego, w końcu tamten marketing dla pączków z dziurką robili sprzedawcy obecni w biznesie od lat szczenięcych. Ich działania uformował szereg rynkowych prób i eksperymentów, nie zawsze kończonych sukcesem. Ale przegrane bitwy doprowadziły wielu z nich do późniejszych prawdziwych sukcesów.

Od lat 20. rynkową siłę amerykańskiego rynku pączków z dziurką wspierał swymi narzędziami profesjonalny copywritig i marketing, a w latach 30.i 40. specjaliści od budowania wizerunku i relacji z aktualnymi i przyszłymi klientami. Tak oto mały pączek z dziurką doczekał się wsparcia wielkiej, profesjonalnej machiny sprzedażowej. 

Read more...

Donuts i kreple

Pączek z dziurką – jest rzecz jasna – powinowatym zwykłego pączka. Trudno powiedzieć, kto i kiedy wymyślił pączka. Jest tak popularny w całym świecie, że ustalenie miejsca jego powstania jest dzisiaj prawie niemożliwie. Wiadomo, że pączki wysmażali już starożytni Rzymianie. Prawdopodobnie nie były one wtedy słodkim deserem. Słodkość pączka łączy się z wpływami arabskimi. Arabowie od zawsze bowiem słynęli z produkcji bajecznych słodkich deserów.

Pączki, tak w słodkiej wersji jak i ze skwarkami, zwane kreplami, znane były także w Polsce już w XVI wieku. O ich deserowej odmianie, czyli ciastkach w „przaśnym oleju smażonych” Mikołaj Rej napisał:Mniejsi stanowie pieką kreple, więksi torty".

Na Śląsku pączki od co najmniej 300 lat znane są pod staropolską nazwą kreple. Niektórzy utrzymują jednak, że kreple to stare śląskie słowo i nie ma nic wspólnego ani ze staropolszczyzną ani tym bardziej z niemiecką nazwą pączka - Krapfen.

Kulisty kształt pączka znany jest w Europie od XVIII wieku, od kiedy to zaczęto używać drożdży. O nowej jakości pączków na drożdżach pisał Jędrzej Kitowicz w Opisie obyczajów i zwyczajów za panowania Augusta III:

Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkokty i inne, pączki nawet – wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko, mógłby go był podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku, znowu się rozciąga i pęcznieje jak gąbka do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska

Read more...

Pierwsze życie donuts

Z całą pewnością można stwierdzić, że historia ciastek nazywanych doughnuts rozpoczęła się w Ameryce ponad 200 lat temu. W 1908 tam właśnie wprowadzono do domowych książek kucharskich nazwę doughnuts. Nazwa ta, wciąż obecna w konserwatywnej angielszczyźnie, dziś dość dwuznacznie informuje o pierwotnym kształcie ciasteczek. Czy były to kulki niczym orzechy czy raczej placki przypominające nakrętki? Naprawdę trudno dzisiaj odpowiedzieć na to pytanie o pierwotny kształt doughnuts. Z całą pewnością jednak nazwę tę zarezerwowano dla rodzaju ciastek sporządzanych przez duńskich i holenderskich emigrantów przybyłych tu w XVII wieku. W ich języku słodkie kulki lub placki, smażone w tłuszczu wieprzowym, nosiły nazwę olykoeks, oliekoek lub olliebollen. Albo też nazywali je po prostu - ciastami oleistymi. Już nazwa nadawana przez europejskich emigrantów szybko i wyraziście wyróżniała doughnuts spośród innych ciast i ciasteczek. Pozycjonowała – jakbyśmy to powiedzieli dzisiaj – na rynku drobnych i codziennych produktów ciastkarskich jako wyjątkowe połącznie mąki, cukru i oleju.  

Doughnuts z dziurką

Życie amerykańskich pączków z dziurką rozpoczęło się latem w 1847 roku. A zaczęło je odkrycie (o czym więcej będzie w następnym poście), że dotychczasowym pączkom można nadać nowy kształt – ciekawszy, geometrycznie niemal idealny, dietetycznie przyjaźniejszy. A w dodatku eliminujący zmorę ówczesnych domowych producentek doughnuts – niebezpieczeństwo niedosmażenia w środkowych partiach. Zwiększona powierzchnia pączka pozwalała bowiem na jego równomierne smażenie. Dotychczas, by zapobiec ewentualnemu niedosmażeniu i serwowaniu surowego ciasta, w środek pączka wkładano kawałek orzecha. 

Rozpoznawalnej i wygodnej formie pierścienia, czyli torusa lub popularnej oponki, doughnuts zawdzięczają swoją dalszą domową i rynkową karierę.

 Najbardziej amerykańskie ciasteczka Już w połowie XIX wieku doughnuts z dziurką uważali Amerykanie za najbardziej amerykańskie ze wszystkich ciasteczek. Nie skąpiono im wszelkiego rodzaju dodatków, a najczęściej śliwek i jabłek, orzechów włoskich i laskowych, skórki cytrynowej. Dla nadania im specyficznego smaku używano cynamonu, gałki muszkatołowej. To bogactwo przypraw i bakalii można tłumaczyć i tym, że doughnuts często były w zestawie wyprawowym amerykańskich żeglarzy i przyprawy oraz dodatki miały zapewniać im dietetyczne urozmaicenie i chronić przed chorobami, a zwłaszcza przed szkorbutem.  

W 1872, John F. Blondel ze stanu Maine, opatentował pierwszą domową maszynę wykrawającą z ciasta kształt pączków pierścieni.

Jeszcze w XIX wieku, na fali popularyzacji pączków wśród nowych emigrantów i z myślą o ich „eksportowym” potencjale, uproszczono nazwę doughnut, mianując pączki donutami.  

Dziś w Ameryce o pączka, w tym o pączka z dziurką, można poprosić używając jego pierwszej nazwy, uproszczonej - donut albo też kilku innych, jak: bud, burgeon, button czy gemma.

W Polsce pączki z dziurką nazywa się najczęściej: pączkami angielskimi i amerykańskimi, oponkami, donatkami.

 

Read more...

Drugie życie donuts

Od czasów odkrycia nowego kształtu, pączki z dziurką stawały się coraz popularniejsze. Od 1900 roku coraz częściej pisano o nich w prasie, mówiono w radiu i opisywano w literaturze pięknej. W końcu donut trafił do kina, przekonując, że donutowy dunking=jedzenie donuta moczonego w kawie jest prawdziwą sztuką. (W szerszym znaczeniu dunking to po prostu moczenie czy bezpośrednia kąpiel przed spożyciem.) W powstałym w 1934 roku filmie Ich noce (It Happened One Night) główny bohater Peter Warne (w tej roli Clark Gable), z zawodu reporter, przypadkowy towarzysz podróży młodej zbuntowanej córki milionera – „zepsutej dziedziczki milionów” – Ellen „Ellie” Andrews (w tej roli Claudette Colbert) postanawia jej pokazać kawałek amerykańskiego prostego życia. A jednym z jego rytuałów czyni śniadanie złożone z jajecznicy, donuta i kawy, czyli jajecznicy i dunkingu. Peter mówi: „Dunking jest sztuką. Nie pozwól jednak, by rozkoszować się tak zbyt długo. Dip i plum, do ust. Jeśli ciasto namoczysz zbyt długo, to będzie za miękkie i wpadnie ci do kawy. To wszystko jest kwestią czasu. Powinienem napisać o tym książkę”. Filmowy Peter Warne nie był jednak odkrywcą dunkingu. Legenda głosi, że dunking odkryła gwiazdka Mae Murray. Będąc w restauracji Lindy na Broadwayu, przypadkowo upuściła pączka do swojej kawy. Tym samym odkryła, że i jego smak i konsystencja zmieniły się nie do poznania, zyskując na wartości. Dunking był pokłosiem popularności pączka z dziurką, a jej szczyt stanowiły lata 20. i 30. XX wieku - złote lata donutów w Ameryce i poza jej granicami.
Read more...
Subscribe to this RSS feed

Bądź z nami w kontakcie

Szybki Kontakt

Nagual 3 Sp. z o.o
ul. Kruszcowa 4,
41-902 Bytom
(32) 307 07 11
609 673 382
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Mini donuts - Produkcja i sprzedaż pączków © 2009 - 2015 || powered by e-promocja